Sayfalar

12 Mayıs 2010 Çarşamba

Nohutlu Tavuklu Pilav (6 kişilik)




Gerekli Malzemeler:
1 kg. tavuk budu
200 g. nohut
1 soğan
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı Vegeta

Pilav için:
200 g. pirinç
600 g. sıcak su
3 çorba kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı Vegeta

Nohutu bir gece önceden suya yatırın. Ertesi gün haşlayıp, suyunu süzün. Sıcak yağda tavuk etini kavurup, dilim şeklinde doğradığınız soğanı ve Vegeta'yı ilave edin. Hepsini 10 dakika kadar pişirin.

Daha sonra nohut, kimyon ve domates salçasını ekleyip, arada bir su ilave ederek, 20 dakika kadar pişirin.

Pirinci yıkayıp, suyunu süzün ve sıcak tereyağında biraz kavurun. Su, karabiber ve Vegeta ekleyip, hafif ateşte 10 dakika pişirin. Pilavı; tavuk eti ve nohut ile sıcak servis edin.

Tavsiye: Bu yemekte konserve nohut da kullanabilirsiniz.

Hazırlama Süresi: 45 dakika
Zorluk Derecesi: Kolay

Zeytinyağlı Patlıcan (8 kişilik)



Gerekli Malzemeler:
1 kg. domates
4 diş sarımsak
2 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı karabiber
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı Vegeta
4 adet orta boy patlıcan
2 litre su
2 çay kaşığı tuz
1 limon suyu

Büyük bir tencereye su koyup, içine limon suyu ile tuz ekledikten sonra, suyu kaynatın.

Patlıcanları ince dilimler halinde kesip, kaynar suda haşlayın ve suyunu süzün. Domatesleri yıkayıp, kabuk ve çekirdeklerini temizleyin. Kare biçiminde kesip, sıcak yağda biraz kavurduktan sonra; Vegeta, karabiber, şeker ve ezilmiş sarımsak ekleyin.

Suyu süzülmüş patlıcanları ilave edip, kapağı kapalı tencerede 10 dakika pişirin.

Domatesli patlıcanları soğutup, ana yemek veya köfte ile birlikte servis edebilirsiniz.

Tavsiye: Taze domates mevsimi değilse, konserve domates de kullanabilirsiniz.

Hazırlama Süresi: 50 dakika
Zorluk Derecesi: Kolay

Arpacık Soğanlı Yahni (6 kişilik)



Gerekli Malzemeler:
750 g. kemiksiz dana eti
300 g. arpacık soğanı
4 diş sarımsak
5 çorba kaşığı zeytinyağı
300 g. mantar
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
3 çorba kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı tarçın
350 g. sıcak su
karabiber
maydanoz (süs için)
1 çorba kaşığı Vegeta

Dana etini kuşbaşı olarak sıcak yağda, biraz su ekleyip, 20 dakika kadar kavurun.

Tencereyi ateşten çekip; kırmızı toz biber, karabiber, tarçın, arpacık soğanı, ince doğranmış sarımsak ve Vegeta'yı ilave edip, iyice karıştırın. Biraz su ekleyip, tencerenin kapağı kapalı olarak, hafif ateşte 30 dakika pişirin.

Et biraz yumuşadığında, doğranmış mantar ve sirke ekleyip, üzerine sıcak su dökün. Et yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı tencerede pişirin. Servis yapmadan önce üzerini maydanoz yaprakları ile süsleyin.

Tavsiye: Etin daha çabuk yumuşaması için sirkeyi sonuna doğru ilave edin.

Hazırlama Süresi: 90 dakika
Zorluk Derecesi: Orta

Patlıcanlı Spagetti (6 kişilik)



Gerekli Malzemeler:
500 g. spagetti
350 g. patlıcan
250 g. kabak
1 demet maydanoz
4 çorba kaşığı zeytinyağı
biraz tuz, karabiber
1 çorba kaşığı Vegeta


Domates sosu için:
400 g. taze domates
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı şeker
2 çay kaşığı Vegeta


Patlıcanları yıkayın. Küp şeklinde kesip, tuzlayın. 5 dakika dinlendirip, süzün. 3 çorba kaşığı sıcak yağda hazırladığınız patlıcanları kızartın. Kare kestiğiniz kabakları ekleyin. Hafifçe karıştırıp, üzerine karabiber ile Vegeta serpin. Hafif ateşte 10 dakika pişirin.

Domateslerin kabuklarını soyun. Çekirdeklerini temizleyip, kare şeklinde kesin. Zeytinyağında biraz doğranmış sarımsağı kavurun. Domates, şeker, Vegeta ve karabiber ilave edin. Hepsini 5 dakika kavurduktan sonra, domates salçasını ekleyin. Domates sosunu patlıcanların üzerine dökün.

Spagettiyi tuzlu su ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı eklediğiniz suda haşlayın. Suyunu süzüp, hemen sebze sosu ile iyice karıştırın. Üzerine doğranmış maydanoz serpin. Doğranmış parmesan peyniri ile sıcak servis edin.

Tavsiye: Spagetti yerine isteğinize göre başka çeşit makarna da kullanabilirsiniz.

Hazırlama Süresi: 40 dakika
Zorluk Derecesi: Kolay

Pideli Köfte (6 kişilik)



Gerekli Malzemeler:
750 g. dana veya koyun kıyması
100 g. soğan
1 yumurta
1 dilim kuru ekmek (30 g.)
400 g. yoğurt, 2 pide
1 çorba kaşığı Vegeta

Domates sosu için:
600 g. domates
1 çorba kaşığı zeytinyağı
karabiber
1 çay kaşığı şeker
2 çay kaşığı Vegeta

Eti büyük bir tencereye koyup, içine; doğranmış soğan, yumurta, daha önce 0,5 dl. suda yumuşattığınız, suyu süzülmüş ekmeği ilave edin. Üzerine Vegeta serpip, hepsini karıştırın. Kıyma etinden köfteleri ızgara veya yağsız bir tavada pişirin.

Bu arada domates sosunu hazırlayın. Domatesin kabuğunu soyup, çekirdeklerini temizleyin ve kare biçiminde kesin. Sıcak zeytinyağında domatesleri kavurun. Şeker, karabiber ve Vegeta ekleyin. Sos kıvamına gelinceye kadar 15 dakika kısık ateşte pişirin.

Pideleri fırında biraz ısıttıktan sonra, büyük bir tabağa koyup, üzerine pişmiş köfteleri dizin. Yemeğin yanında domates sosu ve yoğurt ile servis edin.

Tavsiye: Domates sosu için, taze domates mevsimi değilse, konserve domates de kullanabilirsiniz.

Hazırlama Süresi: 40 dakika
Zorluk Derecesi: Kolay

Domatesli Bulgur (6 kişilik)



Gerekli Malzemeler:
20 g. tereyağı
200 g. bulgur
600-650 g. sıcak su
80 g. soğan
500 g. taze domates
2 çorba kaşığı domates salçası
karabiber, biraz tuz
1 çorba kaşığı Vegeta

Bol suda yıkanmış bulgur üzerine sıcak su dökün. Biraz tuzlayarak, hafif ateşte 10 dakika kadar pişirin.

Bir tava içinde ısıttığınız tereyağında, ince doğranmış soğanı pişirin. Üzerine; kabuğu soyulmuş, çekirdekleri temizlenmiş ve kare biçiminde kesilmiş domatesi ilave edin.

Hepsini 10 dakika kadar pişirin. Üzerine önce Vegeta ve domates salçası, daha sonra da bulguru ilave edin. Hepsini hafifçe karıştırıp, sıcak servis edin.

Tavsiye: Domatesli bulguru yeşil salata ile veya et yanında servis yapın.

Hazırlama Süresi: 30 Dakika
Zorluk Derecesi: Kolay

2 Mayıs 2010 Pazar

TAVUKLU MANTI (6 kişilik)

Hamur için :
300 g. un
2 yumurta
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı zeytinyağı
yarım çay kaşığı tuz

İç için:
300 g. tavuk kıyması
150 g. soğan
1 çorba kaşığı margarin
1 kırmızı, 1 yeşil taze biber
1 çorba kaşığı Vegeta

Soğuk yoğurt sosu:
400 g. yoğurt
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
biraz tuz ve karabiber

Un, yumurta, süt, zeytinyağı ve tuz ile hamuru yoğurun. İki parçaya bölüp,
üzerini alüminyum folyo ile örtün. 30 dakika dinlendirin.
Doğranmış soğanı margarinde kavurup, kıymayı ekleyerek,
kısa bir süre pişirin. Daha sonra kare seklinde kestiğiniz
biberler ile Vegeta'yı ve suyu ilave edin. Et yumuşayana kadar pişirin.

Hamuru, üzerine un serpilmiş bir yüzeyde ince bir biçimde açın.
İstediğiniz bir kalıp ile hazırlayacağınız şekilli hamurları
tuzlu suda 7 dakika haşlayın. Bir kapta; yoğurt, ezilmiş sarımsak, karabiber ve tuzu karıştırın. Sosu sıcak hamurun üzerine döküp, üstüne eti koyun. Bu şekilde hazırladığınız mantıyı yanında yeşil salata ile servis yapın.

Tavsiye: Hamurun yapışmaması için haşlama suyuna 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edin.

Hazırlama süresi: 30 dakika + hamur dinlendirme süresi
Zorluk derecesi: Orta

TAVUKLU KÜÇÜK BÖREK (6 kişilik)

3 yufka
600 g. tavuk filetosu
60 g. havuç
2 yumurta
200 g. mantar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı Vegeta

Kızartma için:
200 g. bitkisel yağ

Tavuk etini 20 dakika suda kaynatın. Mantarları ince ince doğrayıp, bir
çay kaşığı yağda kavurun. Bir kapta; ince kesilmiş, soğuk pişmiş tavuk etini, rendelenmiş havucu, yumurta ve baharatı karıştırın. Yufkaları dikdörtgen biçiminde kesip herbirine üzerine hazırladığınız içi paylaştırarak, katlayın. Börekleri sıcak yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın.

Tavsiye: Pişen börekleri fazla yağını emmesi için kağıt havlu üzerine koyun.

Hazırlama süresi: 75 dakika
Zorluk derecesi: Orta

TAVUKLU VE ISPANAKLI BÖREK (VEYA TART) (6 kişilik)

Kıtır (yağlı) hamur için :
300 g. un
200 g. margarin
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı kabartma tozu
3 çorba kaşığı yoğurt
biraz tuz

İçi için:
250 g. pişmiş tavuk göğsü
700 g. ıspanak
150 g. kaymak
1 çorba kaşığı parmesan peyniri
1 çorba kaşığı galeta unu
1 baş soğan
biraz tuz, karabiber
20 g. margarin
1 yumurta akı
1 yumurta
1 çorba kaşığı Vegeta

Un, margarin, kabartma tozu, yumurta sarısı, yoğurt ve biraz tuz ile
hamuru yoğurup, soğuk yerde bir saat dinlendirin. Bu arada suda
yıkanmış ıspanağı iyice kesip, dilimleyin. Biraz tuzlayıp, 10
dakika dinlendirin. Pişmiş tavuk etini küçük parçalar halinde kesin,
Soğanı dilimleyip, yağda kavurun. Tavuk etini ilave edip, kısık ateşte biraz pişirin. Elinizle suyunu sıktığınız ıspanağı tavuk etine ekleyip, üzerine Vegeta ve karabiber serperek, 5 dakika pişirin.

Soğuttuğunuz tavuklu ıspanağa; yumurta, yumurta akı, kaymak,
galeta unu, parmesan, karabiber katarak, hepsini iyice karıştırın. Soğuk
hamurun yarısını 28 cm. çapında bir tepsi büyüklüğünde açın. Hamura çatal ile delikler açıp, 220 ºC'de ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Fırından
çıkardığınız yarı pişmiş hamurun üzerine ıspanaklı içi yayın. Geriye
kalan hamuru üzerine rendeleyip, böreği 200 ºC'de 20 dakika daha
pişirmeye devam edin. Yoğurtla servis yapın.

Tavsiye: Fırından çıkardığınız böreği 10 dakika soğutup kesin.
Ispanak yerine pazı da kullanabilirsiniz. Börek hamurunu bir gün önce de
hazırlayabilirsiniz.

Hazırlama süresi: 45 dakika + börek hamurunun dinlenmesi için gerekli zaman
Zorluk derecesi: Orta

SUSAMLI TAVUKLU KÖFTE (6 kişilik)

600 g. tavuk kıyması
2 diş sarımsak
2 taze soğan
yarım çay kaşığı karabiber
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı Vegeta

Panesi için:
2 yumurta
4 çorba kaşığı susam

Ek yemek için:
yarım kg. patates
200 g. havuç
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı Vegeta

Tavuk etini büyük bir tencereye koyup; ezilmiş sarımsak, karabiber, ince
doğranmış taze soğan ve Vegeta ilave edin. Hepsini iyice karıştırıp, soğuk
bir yerde 30 dakika dinlendirin. Bu arada ek yemeğini hazırlayın.
Havuç ve patatesin kabuğunu soyarak, az tuzlu kaynar suda biraz haşlayıp,
suyunu süzün. Üzerine Vegeta serpip, karıştırın. Ateşe dayanıklı bir
tencereye koyarak, yağlayın. Önceden 220 ºC'de ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.

Köfteleri hazırlayıp, önce çalkalanmış yumurtaya, daha sonra susama
bulayın. Köftelerin her iki tarafını 6-7 dakika hafif ateşte kızartın. Köfteleri kızarmış patates ve havuçla servis yapın.

Tavsiye: Köftelerin daha gevrek olması için kıymaya 1 çay bardağı maden suyu ilave edebilirsiniz.

Hazırlama süresi: 40 dakika + etin soğukta dinlendirilmesi için gerekli
zaman
Zorluk derecesi: Kolay

SUSAMLI BULGUR (6 kişilik)

200 g. bulgur
600-650 g. sıcak su
2 taze soğan
100 g. havuç
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
2 çorba kaşığı kavrulmuş susam
1 çorba kaşığı kavrulmuş fındık
2 çorba kaşığı soya sosu
karabiber
1 çorba kaşığı Vegeta

Halka biçiminde kestiğiniz havuçları zeytinyağında biraz kavurduktan sonra,
üzerine doğranmış taze soğanı ilave edin. Hepsini biraz ateşte kavurduktan
sonra, yıkanmış ve süzülmüş bulguru ilave edin. Hepsini karıştırıp,
üzerine sıcak suyu dökün. Vegeta ve karabiber ekledikten
sonra hafif ateşte 10-15 dakika kadar pişirin. Sonunda içine susam,
kavrulmuş iri parçalı fındık, maydanoz ve soya sosunu karıştırın.
Tencerenin kapağını kapayıp, 5 dakika bekletin.

Tavsiye: Bu şekilde pişirdiğiniz bulguru rendelenmiş beyaz peynir ile servis
yapın.

Hazırlama süresi: 30 dakika
Zorluk derecesi: Kolay

SULTAN PİLAVI (4 kişilik)

300 g. kıyma
1 baş soğan
2 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kekik
karabiber
1 çay kaşığı Vegeta

Pilav için:
200 g. pirinç
600 g. sıcak su
250 g. konserve bezelye
3 çorba kaşığı margarin
2 çay kaşığı Vegeta
4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Sıcak margarinde doğranmış soğanı kavurup, kıymayı ilave ederek, hepsini
15 dakika pişirin. Daha sonra kekik, karabiber, Vegeta, domates
salçası ekleyerek 10 dakika daha pişirmeye devam edin.

Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinci biraz margarinde kavurun. Vegeta katıp,
su ekledikten sonra, hafif ateşte 5 dakika pişirin. İçine suyu
süzülmüş bezelyeleri karıştırarak, kapağı kapalı tencerede 5 dakika daha
pişirin. Pilav ve bezelyeyi büyük, ısıtılmış bir tabağa koyarak, üzerine kıymayı yayın. Rendelenmiş peynir serperek, sıcak servis edin.


Tavsiye: Servisten önce tencere kapağı kapalı olarak 5 dakika
dinlendirirseniz, pilavınız daha da lezzetli olur.

Hazırlama süresi: 45 dakika
Zorluk derecesi: Kolay

SOSLU KUZU KIZARTMASI (6 kişilik)

500 g. kemiksiz kuzu eti
4 çorba kaşığı zeytinyağı
200 g. kaymak
7-8 çeri domates
7-8 arpacık soğanı
1 çay kaşığı kekik
3 yumurta
150 g. Edam veya gravyer peyniri
3 dal maydanoz
karabiber
1 çorba kaşığı Vegeta

Eti kuşbaşı doğrayıp, üzerine Vegeta serpin. Bir tavada yağı ısıtıp, etleri
arada bir su ilave ederek orta ateşte pişirin. Etin pişmesine yakın; kabuğu soyulmuş ve yarıya kesilmiş arpacık soğanı, domates ve karabiber ekleyin. Hepsini 5 dakika daha pişirin. Sonunda üzerine kekik serpin. Eti; yağlanmış, ateşe dayanıklı bir kaba koyun.

Bir kapta krema haline gelecek şekilde kaymak, yumurta, rendelenmiş peynir, doğranmış maydanoz ve yarım çay kaşığı Vegeta'yı karıştırın. Bu kremayı et ve sebzelerin üstüne dökerek, önceden 200 °C'de ısıttığınız fırına sürün. Altın sarısı renk alana kadar pişirin.

Tavsiye: Yemeğinizi dilediğiniz salata ile servis yapabilirsiniz.

Hazırlama süresi: 70 dakika
Zorluk derecesi: Kolay

ŞİFALI TAVUK ÇORBASI (6 kişilik)

650 g. tavuk filetosu
30 g. un
bir limon suyu
30 g. margarin
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı Vegeta
1,5 litre su
1 demet maydanoz

Tavuk etini yıkayın ve kuşbaşı doğrayın. Kaynar suya koyup, Vegeta ilave
ederek, 15 dakika pişirin. Bu arada küçük bir kapta; yumurta sarısı,
un ve limon suyunu çırparak, bu karışımı, topak oluşmaması için yavaşça ve devamlı
karıştırarak çorbaya dökün. Sonunda margarini ekleyip 10 dakika
hafif ateşte kaynatın. Çorbayı doğranmış maydanoz ile süsleyin.

Tavsiyemiz: Bu çorbayı arzu ettiğiniz başka etlerle de yapabilirsiniz.

Hazırlama süresi: 35 dakika
Zorluk derecesi: Kolay

SAFRANLI TAVUKLU PİLAV (4 - 6 kişilik)

Pilav için:
200 g. pirinç
1 çay kaşığı safran
1 baş soğan
600 g. sıcak su
2 çorba kaşığı margarin
2 çay kaşığı Vegeta

Biberli tavuk eti için:
600 g. kemiksiz tavuk göğsü
3 adet taze biber (kırmızı, sarı, yeşil)
1 çay kaşığı safran
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
80 g. kavrulmuş badem
1 çorba kaşığı Vegeta

Tavuk göğüslerini ve biberleri çubuk şeklinde kesin. Sıcak yağda tavuk
etini kızartıp, biberleri ilave edin. Üzerine Vegeta serpip,
biraz su ilave ederek, 10 dakika pişirin. Sonunda safran ve
doğranmış sarımsakları ekleyin.

Pirinci yıkayıp, kurulayın. Dilim dilim doğradığınız soğanı sıcak
tereyağında biraz kavurun. Üzerine pirinç ilave edip, hepsini 2 dakika daha
pişirmeye devam edin. Daha sonra su, safran ve Vegeta ekleyin. Pilavı
hafif ateşte 8-10 dakika kadar pişirin. Bu şekilde pişirdiğiniz pilavın
üzerine kavrulmuş badem parçalarını serpip, tavuk göğüsleri ile birlikte servis yapın.

Tavsiye: Bu yemeğin hazırlanmasından tavuk göğsü yerine, diğer kümes hayvanlarının beyaz eti de kullanılabilir.

Hazırlama süresi: 35-40 dakika
Zorluk derecesi: Kolay

NOHUT VE TAVUKLU ERİŞTE (6 kişilik)

700 g. tavuk göğsü
1 paket erişte
600 g. domates
2 çorba kaşığı zeytinyağı
250 g. soğan
2 çorba kaşığı margarin
yarım demet maydanoz
400 g. konserve nohut
karabiber
1 çorba kaşığı Vegeta

Erişteyi tuzlu suda "al dente" usulü haşlayın, Suyunu süzüp,
içine bir çorba kaşığı zeytinyağı karıştırın. Tavuk etini kare biçiminde
kesip, biraz margarinde kavurun. Doğranmış soğan ilave ederek, hepsini
birlikte pişirin. Domateslerin kabuğunu soyun. Çekirdeklerini temizleyip, kare şeklinde kestikten sonra, tavuk etine ilave edin. Pişmiş nohut, Vegeta ve karabiberi karıştırarak, biraz pişirin. Eriştenin üzerine sosu döküp,
karıştırın. Hepsini yağlanmış, ateşe dayanıklı bir tencereye koyun. Daha
önce 180 º C'de ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin. Fırından
çıkardığınız yemeğin üzerine doğranmış maydanoz serpin.

Tavsiye: Bu yemeği sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.

Hazırlama süresi: 50 dakika
Zorluk derecesi: Kolay

NOHUTLU BULGUR PİLAVI (4-6 kişilik)

20 g. tereyağı
2 başsoğan
100 g. bulgur
100 g. nohut
400 g. sıcak su
1 çorba kaşığı Vegeta

Bir gün önce suya yatırdığınız nohutu suda haşlayıp, süzün. Sıcak
tereyağda dilim dilim kestiğiniz soğanı kavurup, üzerine bulgur ilave edin.
Hepsini 3-4 dakika daha karıştırarak pişirin. Nohut ve Vegeta'yı
ekleyip, hafif ateşte 10-15 dakika pişirin. Nohutlu bulgur
pilavını ana yemek veya ara sıcak olarak servis yapın.

Tavsiye: Hazırlanması kolay bu yemekte konserve nohut da
kullanabilirsiniz.

Hazırlama süresi: 30 dakika
Zorluk derecesi: Kolay

MARULLU ETLİ SARMA (6 kişilik)

2 marul
250 g. kıyma
2 baş soğan
400 g. domates
yarım demet maydanoz
100 g. pirinç
2 çay kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 bardak su
1 çorba kaşığı Vegeta

Marul yapraklarını yıkayıp, sıcak suda haşlayın. Soğuk suyun içine alarak, soğutun ve süzün. Bir kapta; kıyma, ince doğranmış soğan, pirinç, kabuk ve
çekirdekleri temizlenmiş, kare şeklinde kestiğiniz domates, doğranmış
maydanoz, Vegeta, karabiber ve kimyonu karıştırın. Hazırladığınız içi marul yaprakları ile sarın. Sarmaları bir tencereye dizip, üzerine yağ ve su
ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirip,
sıcak servis yapın.

Tavsiyemiz: Sarma ile yoğurt veya ayran servisi yapabilirsiniz.

Hazırlama süresi: 70 dakika
Zorluk derecesi: Orta

MANTARLI MERCİMEK ÇORBASI (4-6 kişilik)

100 g. yeşil mercimek
200 g. kırmızı mercimek
2 baş soğan
200 g. mantar
1,5 litre su
2-3 taze fesleğen yaprağı
1 defne yaprağı
70 g. margarin
2 diş sarımsak
1 limon
kırmızı pul biber
bir tutam nane
1,5 çorba kaşığı Vegeta

Bir gece önce suya yatırdığınız kırmızı ve yeşil mercimekleri ayrı ayrı haşlayın. Margarinde soğan ve büyük parçalar şeklinde kestiğiniz mantarları kısa bir süre kavurun. Üzerine su ilave edip, pişirmeye devam edin. Yarı pişmiş mantarların üzerine; haşlanmış ve süzülmüş mercimek, defne yaprağı ve Vegeta koyduktan sonra, su ilave edin. 15 dakika pişirin. İçine doğranmış fesleğen, kırmızı pul biber, ezilmiş sarımsak ve yarım limon suyunu karıştırın. Hepsini hafif ateşte 2-3 dakika kaynatarak, isteğinize göre biraz tuz ilave edip, sıcak servis yapın.

Tavsiye: Limonun artan yarısını dilimlere bölerek, çorbanızı süsleyebilirsiniz.

Hazırlama süresi: 60 dakika + mercimeğin suya yatırılması için gerekli
zaman
Zorluk derecesi: Orta

KÖFTE VE PATLICANLI PAÇA (8 kişilik)

500 g. kıyma
8 patlıcan
1 baş soğan
2 dilim ekmek
2 çorba kaşığı zeytinyağı
10 çeri domates
2 su bardağı yoğurt
4 diş sarımsak
4 yeşil sivri biber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
30 g. tereyağı
1,5 çorba kaşığı Vegeta

Ekmek içini suda yumuşatıp, süzün. Bir kapta; et, ekmek, ince doğranmış
soğan, toz kırmızı biber, bir çorba kaşığı Vegeta, karabiber ve bir çorba
kaşığı zeytinyağı karıştırın. Karışımı 20 dakika kadar dinlendirin. Ceviz
büyüklüğünde hazırladığınız köfteleri yağsız tavada pişirin. Bütün patlıcan,
sivri biber ve domatesi fırında pişirin. Biber ve patlıcanların kabuğunu
soyun. Patlıcanları uzunlamasına kesip, biraz margarinde kavurun. İçine
yarım çorba kaşığı Vegeta ve 2 diş ezilmiş sarımsağı karıştırın. Bir tabağa
önce patlıcanları dizin. Üzerine köfteleri yerleştirip, sarımsaklı yoğurdu da ilave edip, pişmiş sivri biber ve domates ile süsleyin.

Tavsiye: Sivri biber ve domatesleri fırına, patlıcanlar yarı piştikten sonra sürün.


Hazırlama süresi: 80 dakika
Zorluk derecesi: Orta

KIRMIZI TURP KREM ÇORBASI (4 kişilik)

1 demet kırmızı turp
40 g. pirinç
50 g. margarin
30 g. un
800 g. su
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı Vegeta
tuz, karabiber
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Kırmızı turpları ve yapraklarını temizleyip, suda yıkayın. Turp
yapraklarını ince doğrayın. Kırmızı turpları ise bir bardak su ilave ederek, mikserde püre haline getirin. Unu margarinde kavurup; içine kırmızı turp püresi, Vegeta ve pirinç ilave edin. Üzerine geriye kalan suyu döküp, 10
dakika pişirin. Süt ve kırmızı turp yapraklarını ekleyerek, pirinçler
olana kadar pişirmeye devam edin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri
serperek servis edin.

Tavsiyemiz: Çorbanın daha kıvamlı olması için içine kare biçiminde
kestiğiniz bir patatesi de ilave edebilirsiniz.

Hazırlama süresi: 35 dakika
Zorluk derecesi: Kolay

KABAKLI YUVARLAK BÖREK (6 kişilik)

700 g. kabak
1 demet maydanoz
150 g. taze peynir
1 su bardağı süt
1 demet dereotu
40 g. un
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kimyon
6 yufka
1 çorba kaşığı Vegeta

Sosu için:
3 yumurta
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı süt
1 çay kaşığı yoğurt

Kabakların kabuklarını soyup, rendeleyin. Biraz tuzlayarak, süzün. İçine; süt, un, Vegeta, yağ, peynir, doğranmış dereotu ve maydanozu ilave edip, hepsini iyice karıştırın. Bir kapta; yumurta, yağ, süt ve yoğurt ile sos yapın. Üç yufkayı çalışma masasına serip, üzerine yumurtalı sosu sürün. Sosun bir kısmını, pişmiş böreklerin üzerine sürmek için saklayın. Üzerine yumurtalı sos sürdüğünüz yufkaları, geriye kalan yufkalara kabak içini yaydıktan sonra üç ayrı börek şeklinde sarın. Börekleri yağlanmış tepsiye koyup, geriye kalan yumurtalı sosu sürün. Üzerine kimyon serptiğiniz böreği daha önce 180 °C'de ısıttığınız fırında 40 dakika pişirin.

Tavsiye: Bu böreğin hazırlanmasında yumurtalı kalınca yufkaların
kullanılması tavsiye olunur.

Hazırlama süresi: 60 dakika
Zorluk derecesi: Orta

KABAK KIZARTMASI (4 kişilik)

600 g. kabak
2 baş soğan
200 g. taze kırmızı biber
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı çam fıstığı
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı dereotu
1 çorba kaşığı Vegeta
2 çorba kaşığı elma sirkesi
2 çorba kaşığı su
şeker
karabiber

İnce dilim şeklinde doğranmış soğan ve çubuk şeklinde doğranmış biberi biraz zeytinyağında kavurun. Önce çam fıstığı, daha sonra halka biçiminde kestiğiniz kabak ve Vegeta ilave edip, hepsini karıştırın. Tencerenin kapağı kapalı olarak, hafif ateşte 10 dakika pişirin. Sirke, şeker ve suyu ayrı olarak biraz kaynatın, kabakların üstüne döküp, hafifçe karıştırın.
Ateşe dayanıklı bir tencereye kabakları koyun. Daha önce 180 ºC'de
ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Fırında pişirdiğiniz kabakların
üstüne doğranmış dereotu serpip, köfte veya et kızartması yanında servis edin.

Tavsiye: Bu şekilde hazırlanmış kabak kızartmasını buzdolabınızda 5-6 gün
saklayabilirsiniz.

Hazırlama süresi: 50 dakika
Zorluk derecesi: Kolay

KABAK VE ISPANAK ÇORBASI (4 kişilik)

500 g. ıspanak
700 g. kabak
70 g. havuç
1 baş soğan
1 litre su
1 çorba kaşığı domates salçası
4-5 dal maydanoz
3 yaprak taze fesleğen
4 çorba kaşığı zeytinyağı
karabiber
nane
1 çorba kaşığı Vegeta

Ispanağı yıkayıp, ince ince kesin. Doğranmış soğanı kısa bir süre zeytinyağında kavurup, içine kabağı, ıspanağı ve kare biçiminde kestiğiniz havuçları ilave edin. Hepsini iyice karıştırıp, birkaç dakika kavurun. Üzerine kaynar su ile Vegeta ilave edin. Orta ateşte 25 dakika pişirin. Yemeğin bitimine yakın domates salçası, doğranmış maydanoz ve fesleğen ilave edin. 5 dakika daha pişirmeye devam edip, üzerine nane serperek sıcak servis yapın.

Tavsiye: Ispanak yerine isteğinize göre başka mevsimlik yapraklı sebze de
kullanabilirsiniz.

Hazırlama süresi: 35-40 dakika
Zorluk derecesi: Kolay

ISPANAKLI TAVUK SARMASI (4 kişilik)

8 tavuk göğsü filetosu
500 g. ıspanak
100 g. beyaz peynir
2 baş soğan
20 g. margarin
2 yumurta
3-4 çorba kaşığı galeta unu
karabiber
1 çorba kaşığı Vegeta
kızartmalık yağ

Ispanağı yıkayıp, kesin. Biraz haşlayıp, iyice süzün. Erimiş margarinde
doğranmış soğanı kavurun. Ispanağı ilave edip, yumuşayıncaya kadar
(10 dakika) pişirin. Ispanağı soğutup, rendelenmiş peynir ve karabiber ilave edin. Tavuk filetolarını dövüp, her iki tarafına Vegeta serpin. Ispanağı, filetoların üzerine yayın ve sarma biçiminde sarın. Eti önce çırpılmış yumurta, daha sonra galeta ununa yatırın. Etin her iki tarafını 5 dakika yağda pişirin. Sıcak olarak pilav ve arzu ettiğiniz salata yanında servis yapın.

Tavsiye: Bu yemeğin hazırlanmasında sıcak su ile haşlanması gerekmeyen
dondurulmuş ıspanak da kullanabilirsiniz.

Hazırlama süresi: 40 dakika
Zorluk derecesi: Orta

HİNDİ YAHNİSİ (4 - 6 kişilik)

HİNDİ YAHNİSİ
(4 - 6 kişilik)

2 adet hindi budu (1-1,2 kg.)
500 g. patates
100 g. havuç
4-5 adet arpacık soğanı
2 defne yaprağı
1-1,2 litre sıcak su
kekik
karabiber
1 çorba kaşığı Vegeta

Hindi butlarının kemiklerini ayıklayıp, her budu yarıya kesin. Eti; üstünü
kapatacak kadar su koyduğunuz büyük bir tencerede, içine defne yaprağı ve
Vegeta ilave ederek, hafif ateşte 40 dakika pişirin. Arpacık soğanı,
yarıya kesilmiş patates, büyük parçalar halinde kesilmiş havuç, kekik ve
karabiber ilave edin. Yahniyi 30 dakika pişirip, sıcak servis
yapın.

Tavsiye: Bu yemek düdüklü tencerede daha çabuk pişer.

Hazırlama süresi: 80 dakika
Zorluk derecesi: Kolay

HASAN PAŞA KÖFTESİ (4 kişilik)

HASAN PAŞA KÖFTESİ
(4 kişilik)

500 g. dana kıyması
2 dilim ekmek
2 yumurta
1 baş soğan
1 çorba kaşığı Vegeta
3-4 patates
2 çay kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı süt
tuz, karabiber

Ekmek içini suya koyun ve süzün. Etin içine; ekmek, doğranmış soğan, yumurta, Vegeta ve karabiber ilave edip, hepsini iyice karıştırın. Yumurta
büyüklüğünde köfteleri yapıp, ortasına iç gelecek şekilde bastırın.
Köfteleri yağlanmış bir tepsiye dizin. Üzerine 2 çay kaşığı yağ döküp,
önceden 190ºC'de ısıttığınız fırında 20-25 dakika pişirin.

Patatesleri kabukları ile suda haşlayın. Kabuklarını soyup, çatalla ezin. İçine süt ve tuz kattıktan sonra, püre kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Köfteleri fırından çıkarıp, içini patates püresi ile doldurun. 4-5 dakika kadar daha fırında pişirin.

Tavsiye: Sıcak köfteleri yeşil salata ile servis yapın.

Hazırlama süresi: 60 dakika.
Zorluk derecesi: Orta

EKMEKLİ KUZU KEBABI (4 kişilik)

4 adet yuvarlak ekmek
500 g. kuzu kıyması
5 domates
2 acı sivri biber
3 taze soğan
4 diş sarımsak
5 çorba kaşığı zeytinyağı
defne yaprağı
1 çay kaşığı kekik
6 siyah zeytin
1 çorba kaşığı Vegeta

Süs için:
6-7 adet çeri domates
2-3 acı sivri biber

Ekmeklerin üst kısmını kapak şeklinde kesin. Ekmek içini kesip, dışarı
çıkarın. Eti kısa bir süre yağda kavurup, suyu uçana kadar pişirmeye devam
edin. Ezilmiş sarımsak, ince kıyılmış acı sivri biber, soğan, çekirdekleri
temizlenip, kare şeklinde kesilmiş domates, Vegeta, kekik ve defne
yaprağı ilave edin. Kapağı kapalı olarak bir tencerede 25 dakika
pişirin. Sonunda doğranmış zeytinleri ilave edin. Eti; ekmeklerin üzerine yayıp, çeri domates ve acı sivri biber ile süsleyin. Ekmeklerin kapaklarını kapatarak servis yapın.

Tavsiye: Bu şekilde yapılan sandviçler daha kıtır olması için fırında 170°C
de 5-10 dakika kadar ısıtılabilir.

Hazırlama süresi: 45 dakika.
Zorluk derecesi: Kolay

SUSAMLI KARNIBAHAR SALATASI (4 kişilik)

600 g. karnıbahar
1 limon
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2-3 diş sarımsak
salata tipi Vegeta
karabiber
40 g. çekilmiş susam
50 g. çekilmiş ceviz

Karnıbaharın yapraklarını temizleyip, içini hafif tuzlu suda haşlayın. 10-15
dakika suda haşladıktan sonra süzün. Büyük bir tabağa soğuması için koyun. Bir kapta limon suyu, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, karabiber ve salata tipi Vegeta'yı karıştırın. Sosu karnıbaharın üzerine döküp, üzerine çekilmiş susam ve ceviz serpin.

Tavsiye: Salatanın içine ince doğranmış kırmızı pul biber de koyabilirsiniz.

Hazırlama süresi: 35 dakika.
Zorluk derecesi: Kolay