Sayfalar

22 Nisan 2010 Perşembe

NOHUTLU TAVUKLU PİLAV (6 kişilik)



Gerekli Malzemeler:
1 kg. tavuk budu
200 g. nohut
1 soğan
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı Vegeta

Pilav için:
200 g. pirinç
600 g. sıcak su
3 çorba kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı Vegeta

Nohutu bir gece önceden suya yatırın. Ertesi gün haşlayıp, suyunu süzün. Sıcak yağda tavuk etini kavurup, dilim şeklinde doğradığınız soğanı ve Vegeta'yı ilave edin. Hepsini 10 dakika kadar pişirin.

Daha sonra nohut, kimyon ve domates salçasını ekleyip, arada bir su ilave ederek, 20 dakika kadar pişirin.

Pirinci yıkayıp, suyunu süzün ve sıcak tereyağında biraz kavurun. Su, karabiber ve Vegeta ekleyip, hafif ateşte 10 dakika pişirin. Pilavı; tavuk eti ve nohut ile sıcak servis edin.

Tavsiye: Bu yemekte konserve nohut da kullanabilirsiniz.

Hazırlama Süresi: 45 dakika
Zorluk Derecesi: Kolay

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN (8 kişilik)



Gerekli Malzemeler:
1 kg. domates
4 diş sarımsak
2 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı karabiber
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı Vegeta
4 adet orta boy patlıcan
2 litre su
2 çay kaşığı tuz
1 limon suyu

Büyük bir tencereye su koyup, içine limon suyu ile tuz ekledikten sonra, suyu kaynatın.

Patlıcanları ince dilimler halinde kesip, kaynar suda haşlayın ve suyunu süzün. Domatesleri yıkayıp, kabuk ve çekirdeklerini temizleyin. Kare biçiminde kesip, sıcak yağda biraz kavurduktan sonra; Vegeta, karabiber, şeker ve ezilmiş sarımsak ekleyin.

Suyu süzülmüş patlıcanları ilave edip, kapağı kapalı tencerede 10 dakika pişirin.

Domatesli patlıcanları soğutup, ana yemek veya köfte ile birlikte servis edebilirsiniz.

Tavsiye: Taze domates mevsimi değilse, konserve domates de kullanabilirsiniz.

Hazırlama Süresi: 50 dakika
Zorluk Derecesi: Kolay

ARPACIK SOĞANLI YAHNİ (6 kişilik)



Gerekli Malzemeler:
750 g. kemiksiz dana eti
300 g. arpacık soğanı
4 diş sarımsak
5 çorba kaşığı zeytinyağı
300 g. mantar
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
3 çorba kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı tarçın
350 g. sıcak su
karabiber
maydanoz (süs için)
1 çorba kaşığı Vegeta

Dana etini kuşbaşı olarak sıcak yağda, biraz su ekleyip, 20 dakika kadar kavurun.

Tencereyi ateşten çekip; kırmızı toz biber, karabiber, tarçın, arpacık soğanı, ince doğranmış sarımsak ve Vegeta'yı ilave edip, iyice karıştırın. Biraz su ekleyip, tencerenin kapağı kapalı olarak, hafif ateşte 30 dakika pişirin.

Et biraz yumuşadığında, doğranmış mantar ve sirke ekleyip, üzerine sıcak su dökün. Et yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı tencerede pişirin. Servis yapmadan önce üzerini maydanoz yaprakları ile süsleyin.

Tavsiye: Etin daha çabuk yumuşaması için sirkeyi sonuna doğru ilave edin.

Hazırlama Süresi: 90 dakika
Zorluk Derecesi: Orta

PATLICANLI SPAGETTİ (6 kişilik)



Gerekli Malzemeler:
500 g. spagetti
350 g. patlıcan
250 g. kabak
1 demet maydanoz
4 çorba kaşığı zeytinyağı
biraz tuz, karabiber
1 çorba kaşığı Vegeta


Domates sosu için:
400 g. taze domates
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı şeker
2 çay kaşığı Vegeta


Patlıcanları yıkayın. Küp şeklinde kesip, tuzlayın. 5 dakika dinlendirip, süzün. 3 çorba kaşığı sıcak yağda hazırladığınız patlıcanları kızartın. Kare kestiğiniz kabakları ekleyin. Hafifçe karıştırıp, üzerine karabiber ile Vegeta serpin. Hafif ateşte 10 dakika pişirin.

Domateslerin kabuklarını soyun. Çekirdeklerini temizleyip, kare şeklinde kesin. Zeytinyağında biraz doğranmış sarımsağı kavurun. Domates, şeker, Vegeta ve karabiber ilave edin. Hepsini 5 dakika kavurduktan sonra, domates salçasını ekleyin. Domates sosunu patlıcanların üzerine dökün.

Spagettiyi tuzlu su ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı eklediğiniz suda haşlayın. Suyunu süzüp, hemen sebze sosu ile iyice karıştırın. Üzerine doğranmış maydanoz serpin. Doğranmış parmesan peyniri ile sıcak servis edin.

Tavsiye: Spagetti yerine isteğinize göre başka çeşit makarna da kullanabilirsiniz.

Hazırlama Süresi: 40 dakika
Zorluk Derecesi: Kolay

PİDELİ KÖFTE (6 kişilik)



Gerekli Malzemeler:
750 g. dana veya koyun kıyması
100 g. soğan
1 yumurta
1 dilim kuru ekmek (30 g.)
400 g. yoğurt, 2 pide
1 çorba kaşığı Vegeta

Domates sosu için:
600 g. domates
1 çorba kaşığı zeytinyağı
karabiber
1 çay kaşığı şeker
2 çay kaşığı Vegeta

Eti büyük bir tencereye koyup, içine; doğranmış soğan, yumurta, daha önce 0,5 dl. suda yumuşattığınız, suyu süzülmüş ekmeği ilave edin. Üzerine Vegeta serpip, hepsini karıştırın. Kıyma etinden köfteleri ızgara veya yağsız bir tavada pişirin.

Bu arada domates sosunu hazırlayın. Domatesin kabuğunu soyup, çekirdeklerini temizleyin ve kare biçiminde kesin. Sıcak zeytinyağında domatesleri kavurun. Şeker, karabiber ve Vegeta ekleyin. Sos kıvamına gelinceye kadar 15 dakika kısık ateşte pişirin.

Pideleri fırında biraz ısıttıktan sonra, büyük bir tabağa koyup, üzerine pişmiş köfteleri dizin. Yemeğin yanında domates sosu ve yoğurt ile servis edin.

Tavsiye: Domates sosu için, taze domates mevsimi değilse, konserve domates de kullanabilirsiniz.

Hazırlama Süresi: 40 dakika
Zorluk Derecesi: Kolay

DOMATESLİ BULGUR (6 kişilik)



Gerekli Malzemeler:
20 g. tereyağı
200 g. bulgur
600-650 g. sıcak su
80 g. soğan
500 g. taze domates
2 çorba kaşığı domates salçası
karabiber, biraz tuz
1 çorba kaşığı Vegeta

Bol suda yıkanmış bulgur üzerine sıcak su dökün. Biraz tuzlayarak, hafif ateşte 10 dakika kadar pişirin.

Bir tava içinde ısıttığınız tereyağında, ince doğranmış soğanı pişirin. Üzerine; kabuğu soyulmuş, çekirdekleri temizlenmiş ve kare biçiminde kesilmiş domatesi ilave edin.

Hepsini 10 dakika kadar pişirin. Üzerine önce Vegeta ve domates salçası, daha sonra da bulguru ilave edin. Hepsini hafifçe karıştırıp, sıcak servis edin.

Tavsiye: Domatesli bulguru yeşil salata ile veya et yanında servis yapın.

Hazırlama Süresi: 30 Dakika
Zorluk Derecesi: Kolay